Nova knjiga Jožeta Mušiča – Mayday

Nova knjiga Jožeta Mušiča – Mayday

Val 249

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je skupni imenovalec klic na pomoč – MAYDAY.
Avtor knjige je Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov, med njimi tudi Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane.
Odlomek (117 dni na pragu smrti):
Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117. dan.
Ko so ju korejski ribiči potegnili na krov, sta bila samo napol pri zavesti in tako zelo brez moči, da se nista mogla premikati. Prve dni sta lahko zaužila samo tekočo hrano, kmalu pa sta si opomogla in pozneje v življenju še veliko jadrala.
Zgodba zakoncev Bailey je pripoved o izjemni moči človeškega duha in neomahljivi borbi za preživetje, v času, ko si dan za dnem soočen s smrtjo. V malem rešilnem splavu, ki so ga morski tokovi križem-kražem nosili po Tihem oceanu, sta zakonca Bailey, brez hrane in vode, preživela dolge štiri mesece. Ta podvig še danes velja kot najdaljši brodolom vseh časov.
www.didakta.si