Knjiga Marine Svečko o jadranju za otroke – Greš tudi ti na jadranje?

Knjiga Marine Svečko o jadranju za otroke – Greš tudi ti na jadranje?

Val 252

Odkar smo se odločili, da gremo na jadranje, je pri nas doma zelo pestro. Mamica in očka pravita, da moramo biti na jadranje dobro pripravljeni. Tako nama je očka dal opis jadrnice, ki sva ga morala z bratcem do večerje preučiti. Bratec ni in ni mogel razumeti, zakaj moramo poznati toliko stvari. Očka mu je pojasnil, da je za varno plovbo in varno bivanje na jadrnici vse to zelo pomembno, zato se morava že doma naučiti, kako se kaj imenuje in čemu so namenjeni posamezni deli.
»Zato, da med jadranjem ne bomo imeli težav,« je še pripomnil. »No, to je pa tako, kot da bi delal izpit za avto,« je komentiral bratec. »Točno tako, najprej teorija, potem pa praksa,« se je pošalil očka. In smo se lotili teorije.

Zgornji odlomek je vzet iz otroške knjige Greš tudi ti na jadranje? Avtorica Marina Svečko v njej na otrokom prijazen in razumljiv način skozi oči najstnice Sare opisuje priprave njene družine na prve jadralske počitnice. V knjigi s prijetnimi slikovnimi vložki je prostor tudi za zapiske, ki jih otrok beleži pred, med ali po jadranju. Otroci preko tega literarnega dela izvedo več o varni plovbi, delih jadrnice, instrumentih na barki, spoznavajo različne mornarske veščine in se učijo delati vozle, seznanjajo se z osnovami meteorologije, s prvo pomočjo, podučijo se o tem, kaj obleči na barki in kaj kuhati. Skratka spoznajo vse, kar morajo vedeti mali (ali veliki) mornarčki pred svojo prvo plovbo. Simpatična knjiga je po ceni 17,20 evra na voljo na e-poštnem naslovu: rajko.amis@amis.net ali rajko.julie@gmail.com ali po telefonu 041 705 405 (Rajko).