Berlin letos v znamenju nogometa in svobode

Berlin letos v znamenju nogometa in svobode

  • UEFA EURO 2024 od 14. junija do 14. julija 2024 – štirje tedni nogometne vročice v nemški prestolnici
  • Zgodovinska obletnica: 35 let od padca Berlinskega zidu | Berlinska techno glasba zdaj na Unescovem seznamu kulturne dediščine kot glasbena kulisa ponovne združitve Nemčije
  • Berlin med najboljšimi svetovnimi destinacijami za mestna potovanja v letu 2024

Berlin, maj 2024 – Čez nekaj tednov bo Berlin praznoval velik nogometni in kulturni praznik: olimpijski stadion bo gostil pet tekem in finale evropskega nogometnega prvenstva UEFA EURO 2024. V navijaški coni pri Brandenburških vratih se bodo tudi navijači brez vstopnic za stadion lahko pridružili velikemu javnemu ogledu. Jesen pa bo posvečena 35. obletnici padca Berlinskega zidu. Zaradi številnih umetniških in kulturnih dogodkov ter obletnic, kot so 20 let Festivala luči, 50. Berlinski maraton in 55 let berlinskega televizijskega stolpa, bo mesto tudi letos magnet za goste z vsega sveta.

Brandenburška vrata bodo med UEFA EURO 2024 največji nogometni gol na svetu Nogometno prvenstvo UEFA EURO 2024 bo potekalo od 14. junija do 14. julija pod geslom Združeni v nogometu. Združeni v srcu Evrope. V Berlinu se bodo odvile tekme, na katerih bodo nastopile reprezentance Avstrije, Španije, Nizozemske, Hrvaške in drugih držav. Poleg treh tekem skupinskega dela ter ene tekme osmine finala in ene tekme četrtfinala bo olimpijski stadion gostil tudi finale. Pri Berlinčanih je običajno, da nogomet ne le gledajo, ampak tudi na veliko praznujejo, kar je svet videl med svetovnim prvenstvom leta 2006. Vzporedno z UEFA EURO 2024 se bo na Cesti 17. junija (Straße des 17. Juni) tako odvijal navijaški festival. Za domače nogometne navdušence in goste z vsega sveta bo takrat razgrnjena velika zelena preproga, s katere bodo lahko občudovali Brandenburška vrata, ki se bodo spremenila v največji nogometni gol na svetu. Za več informacij obiščite spletno stran visitBerlin.de/euro- 2024, kjer vas čakajo zanimiva dejstva o prvenstvu in spremljevalni kulturni program.

35 let od padca zidu, 35 let Berlina kot mesta svobode

Berlin se je 9. novembra 1989 zapisal v zgodovino. Padec Berlinskega zidu je eden najpomembnejših dogodkov v novejši svetovni zgodovini in je tlakoval pot mesta v svobodo. Letošnjo jesen nemška prestolnica praznuje 35. obletnico padca zidu. Mesto jo bo obeležilo z več dogodki in slovesnostmi, ki se jih bodo udeležili visoki mednarodni gostje. Več informacij najdete tukaj.

Zvok svobode: Berlinski techno razglašen za Unescovo kulturno dediščino

Berlinski klubi že desetletja krojijo nočno življenje mesta, po katerem hrepenijo ljubitelji zabave z vsega sveta. Berlinska techno glasba in klubska kultura sta zdaj postala del Unescove nesnovne kulturne dediščine. Kot je navedeno v utemeljitvi, je techno glasbena kulisa optimizma in želje po spremembah, ki sta sledila ponovni združitvi Nemčije.

Berlin med najboljšimi svetovnimi destinacijami za mestna potovanja

Privlačnost Berlina je očitna tudi na mednarodnem prizorišču. Na lestvici Najboljša mesta na svetu leta 2024 revije TimeOut se Berlin skupaj z New Yorkom in Cape Townom uvršča med tri najzanimivejša mesta na svetu. Na lestvici Najboljša evropska mesta je Berlin napredoval na tretje mesto. Poleg tega je Berlin v anketi Evropska mestna potovanja 2023/2024, ki so jo opravili pri podjetju ProjectM in v kateri je sodelovalo 6.000 ljubiteljev mestnih potovanj iz Nemčije, Avstrije in Švice, zasedel 1. mesto. Med 170 evropskimi mesti je tako Berlin poleg Pariza med najboljšimi mestnimi potovalnimi destinacijami. Mesto je na vseh lestvicah visoko ocenjeno zlasti zaradi svoje kulturne ponudbe. Izpostaviti velja razstavo Caspar David Friedrich– Neskončne pokrajine, ki je na ogled od 19. aprila do 4. avgusta v Stari narodni galeriji v Berlinu, in razstavo Andy Warhol, ki si jo bo mogoče ogledati od 9. junija do 6. oktobra v Novi narodni galeriji. Več o umetnosti in kulturi si lahko preberete tukaj.

Vse o Berlinu in njegovih znamenitostih pa vas čaka na visitBerlin.de

V Berlin radi potujejo tudi Slovenci

Slovenija je za Berlin pomemben izvorni trg, kar kažejo tudi statistični podatki. Leta 2023 je v Berlin potovalo več kot 9.500 slovenskih gostov, ki so tam skupno preživeli približno 30.000 noči. Na podlagi razpoložljivih podatkov do aprila 2024 se je število prenočitev povečalo za več kot 22 %.